Onder het bewuste

weblog over het onbewuste
 • Home
 • Artikelen
 • Achtergrond

 • Zwarte leegte

  © | gepubliceerd 20 januari 2010 in: ,

  Ik heb enige tijd niet op dit weblog geschreven, en dat komt omdat ik me afvraag in hoeverre mensen in de problemen kunnen komen door zonder begeleiding in hun onbewuste te duiken.

  Je kunt aardig wat angsten tegenkomen die te maken hebben met vroegere ervaringen. Als je handigheid in het voelen ontwikkelt, valt daar wel door te voelen, en wordt je daar sterker van. Maar als je diep genoeg gaat, kom je op een gegeven moment uit bij een gevoel van een leegte die zo zwart en leeg is als de ruimte tussen de sterren. Dat is in eerste instantie tamelijk beangstigend. Dit is een staat die ook in het Boeddhisme bekend is, en in de Diamond Approach "Black Space" genoemd wordt.

  Het is niet gemakkelijk hier zonder hulp mee om te gaan. Hoewel je er allerlei verdedigingen tegen hebt en desnoods ontwikkeld, is de hulp van een leraar die deze staat grondig kent wel aanbevelenswaardig.

  8 reactie(s)


  1. Marita Baeten schreef 12 april 2010, 12:19 het volgende:

   Beste,

   Dank voor je blog.
   Ik herken heel erg het stuk wat je schrijft over de zwarte leegte.
   Ik ben op zoek naar iemand die sessies geeft vanuit de Almaasschool om me hierbij te laten ondersteunen. Een gewone therapeut is niet wat ik zoek omdat ik verlang naar het diepere aspect van de Essentie. Ik ga ook starten met de school.
   Maar voorlopig (nu) zou ik al iemand willen kennen om me persoonlijk te ondersteunen.
   Ik woon in Belgie tussen Antwerpen en Brussel.
   ken jij iemand in belgie of zuid-nederland?
   Thanks
   Marita

  2. Ewald schreef 13 april 2010, 15:26 het volgende:

   Beste Marita,
   Ik ken in België helaas geen leraren die dit kunnen bieden. Voor zover mij bekend bieden Ridhwan leraren ondersteuning voor de Diamond Approach alleen binnen de school.
   Informatie hierover kun je echter beter vragen via een van de adressen op deze informatie pagina van de school .
   Als het je specifiek om zwarte leegte gaat, kun je daarover lezen in het boek “The Point of Existence” van A.H. Almaas. Daarin wordt o.a. meer specifiek ingegaan op de angsten die je kunt tegenkomen, maar het is meer een “kennis” boek dan een “praktijk” boek.

  3. Carla Dielen schreef 18 juli 2010, 21:30 het volgende:

   Goh wat grappig om hier iets van jou te lezen Marita !
   Ik weet dat je met sommige teachers ook skype sessies kunt doen.
   Bel me anders een keertje op, dan kan ik met je meedenken.

   Lieve groet van Carla Dielen

  4. ontspanningsoefeningen schreef 18 oktober 2010, 01:59 het volgende:

   Ik vind het zeker aan te bevelen om bij het aangaan van die leegte de hulp te hebben van een (gedegen!) spiritueel leraar. Het boeddhisme heeft als voordeel dat een leraar pas leraar wordt als die door zijn/haar eigen leraar gereed wordt bevonden. Dit voorkomt (enigszins) dat iemand zich leraar noemt die eigenlijk misschien nog onvolwassen is in zijn of haar verlichting.

  5. Anne Papen schreef 7 maart 2012, 09:01 het volgende:

   Hallo Carla,

   In 2010 schreef jij een mailtje naar Marita in Belgie, daarin schreef je dat er teachers waren die skype sessies geven.
   Zou jij zo vriendelijk willen zijn de adressen van de teachers
   aan mij door te geven? Ik woon op de grens van Zeeland, Noord Brabant en Belgie. Zou heel tof zijn!

   Alvast bedankt
   Anne

  6. R schreef 3 oktober 2012, 12:11 het volgende:

   Ik ken die zwarte ruimte uit eigen ervaring maar had er niet zo’n moeite mee, nochtans riep de zogenaamde ‘heldere ruimte’ wél heel wat angst in mij op. Het verschil lijkt er hem in te zitten dat mijn ziel om één andere reden een natuurlijk verlangen naar dit soort donkere ruimtes heeft. Ik hou namelijk ook heel veel van wat Almaas het Aspect van Vrede noemt, dat ook donker is (de bijnaam ervan is dan ook de Zwarte Essentie) en wel iets subtiel ruimtelijk heeft. Maar vooral ben ik wild van het Absolute, de diepste, donkerste leegte van allemaal, waar al onze ervaring inclusief wijzelf uit voortkomt.

  7. sosia schreef 9 juni 2013, 10:48 het volgende:

   Hallo De vraag is al even geleden maar zeer interessant,
   mijn is dat overkomen,eigenlijk meer dan dat,lijkt alsof het de hersenen beschadigd heeft,
   ik ben heel benieuwd wat de atwoorden zijn op die diepe zwarte leegte..die mij al jaren duurt,
   Groet Sonfia

  8. Ewald schreef 9 juni 2013, 12:16 het volgende:

   Hallo Sonfia, Ik weet niet of het mogelijk is dat een hersenbeschadiging aanleiding geeft tot een gevoel van diepe zwarte leegte. Maar als je reden hebt om een hersenbeschadiging te vermoeden, zou ik via de huisarts naar een neuroloog gaan om je te laten onderzoeken.
   Zelf ga ik tegenwoordig vrijwel dagelijks diverse keren in (en weer uit) Black Space. Dat voelt voor mij als dat een zelfbeeld oplost, dat ik het ego laat gaan voor Zijn. Angsten die ik zelf rond het voelen van Black Space had, zijn in de loop van de tijd steeds minder geworden.
   A.H. Almaas schrijft erover in zijn boek The Point of Existence. Dat is een gedegen werk, met veel verwijzingen naar boeken over dieptepsychologie en over zelfrealisatie.

  Reageren

  Textile hulp


  (wordt niet openbaar)
  (optioneel)

  Na bekijken van het voorbeeld van je bericht, niet vergeten te verzenden!

  Meer artikelen

   –