Onder het bewuste

weblog over het onbewuste
 • Home
 • Artikelen
 • Achtergrond

 • Wat is teleurstelling?

  © | gepubliceerd 22 juli 2009 in: ,

  In de nederlands- en engelstalige artikelen op Wikipedia las ik dat teleurstelling een gemoedstoestand zou zijn die opkomt als er niet aan verwachtingen wordt voldaan. Verwachtingen kunnen echter ook onplezierig zijn, zodat het niet voldoen aan een verwachting juist géén teleurstelling oplevert. Als ik verwacht niet te zullen slagen voor een examen, en ik slaag wel, dan voel ik geen teleurstelling.

  In het engelstalige Wikipedia artikel staat verder onder "Psychology" dat teleurstelling een subjectieve respons zou zijn gerelateerd aan verwachte beloningen ("rewards"). Een beloning vooronderstelt echter dat er iets gedaan wordt om die beloning te ontvangen. Maar als ik verwacht dat een goede vriend op bezoek komt, en die komt niet, dan ben ik teleurgesteld, zonder dat ik iets had gedaan om die goede vriend zover te krijgen. Dat op bezoek komen van die vriend is niet een beloning.

  In mijn zelfonderzoek kwamen de afgelopen week veel gevoelens van teleurstelling op nadat ik op zoek was gegaan naar wat mijn vermogen om te wensen blokkeert. Door dieper te doorvoelen wat er precies bij die gevoelens speelde, merkte ik dat het direct met het niet bevredigd worden van een wens te maken heeft, terwijl ik die bevrediging wel verwachtte op het moment dat het gevoel relevant was.

  Het doorwerken van al die oude gevoelens van teleurstelling uit mijn onbewuste heeft me een sterker gevoel van zelfverzekerdheid gegeven. Kennelijk is de verwachting teleurgesteld te worden in mijn wensen duidelijk minder geworden.

  0 reactie(s)


  Reageren

  Textile hulp


  (wordt niet openbaar)
  (optioneel)

  Na bekijken van het voorbeeld van je bericht, niet vergeten te verzenden!

  Meer artikelen

   –