Onder het bewuste

weblog over het onbewuste
  • Home
  • Artikelen
  • Achtergrond

  • Affirmaties helpen niet

    © | gepubliceerd 29 mei 2009 in: ,

    In New Age kringen is het gebruik van "affirmaties" gemeengoed. Hierbij is het de bedoeling het zelfbeeld op te krikken door zinnen tegen jezelf te zeggen als "ik ben het waard om van te houden" of "ik accepteer mezelf volledig". Het is de bedoeling dat je dit gaat geloven.

    Nou is het een feit dat je in je onbewuste allerlei beelden van jezelf hebt die wat je uiteindelijk werkelijk bent sterk beperken. Het gebruik van affirmaties is dan een poging van hetzelfde mechanisme van zelfbeelden gebruik te maken, maar dan om de schade daarvan te verminderen.

    Ik heb tegen deze praktijk zelf altijd wantrouwig gestaan. Wanneer je een affirmatie tegen jezelf zegt, dan lieg je tegen jezelf. Als je affirmeert "ik accepteer mezelf volledig", dan zeg je dat omdat dat niet zo is. Ik wil niet tegen mezelf liegen. Ik wil weten wat ik echt voel. Zo respecteer ik mezelf.

    Dit is waarschijnlijk waarom ik me zo tot de Inquiry oefening van de Diamond Approach aangetrokken voel. Hierbij leidt het werkelijk voelen tot het oplossen van de zelfbeelden.

    Affirmaties helpen niet, aldus een artikel in NRC over onderzoek ernaar. Er werden twee vormen van affirmaties onderzocht: dat mensen dit spontaan doen en op verzoek van de onderzoekers.

    De meeste mensen blijken wel spontaan positieve dingen tegen zichzelf te zeggen in situaties dat ze zich "negatief" voelen, zoals voor examens of als reactie op vervelende gebeurtenissen. Veel mensen hebben het idee zichzelf hierdoor beter te gaan voelen, maar mensen met weinig zelfvertrouwen soms juist niet.

    Als de onderzoekers mensen vroegen om een bepaalde affirmatie gericht op zelfvertrouwen een tijdje te herhalen, bleek dat mensen met van zichzelf weinig zelfvertrouwen er zich slechter door gingen voelen. Ik denk dat als een affirmatie je iets zegt over jezelf dat niet waar is, je eraan herinnert wordt wat werkelijk het geval is. In het bijzonder als iemand anders je vraagt die affirmatie te doen, of als iemand iets positiefs over je zegt waarvan je wel weet dat het niet waar is.

    4 reactie(s)


    1. Lichtje schreef 8 juli 2009, 10:54 het volgende:

      Ik zie affirmeren als een ondersteundend hulpmiddel. Je programmeert jezelf naar het positieve i.p.v. hangen in het negatieve. Het hangt er vanaf hoe lang en diep de emotie vast zit. Maar blijven doorzetten heeft op een gegeven moment zeker effect. Mits je er natuurlijk helemaal niet voor openstaat.

    2. Ewald schreef 8 juli 2009, 18:39 het volgende:

      Bij mij wekt de verwoording “jezelf programmeren” een afkeer op. Het voelt als een niet respecteren van jezelf, alsof je niet meer dan een soort slecht functionerende robot bent.
      Het mooie van het Inquiry proces is, dat je jezelf volledig repecteert, èn dat je gevoelens van tekortschieten oplossen.

    3. Sylvie Brown schreef 23 augustus 2013, 13:32 het volgende:

      alles start met een idee, dat idee is gekoppeld aan bepaald gevoel en naar dat gevoel ga je je gedragen.
      Ideeën zijn aangeleerd (opvoeding-school-werk-vrienden) en dus kun je ze ook afleren door een nieuw idee in je hoofd te zetten. Natuurlijk gaat dit aanvankelijk moelijk, gewoonweg omdat je al een geruime tijd iets tegen jezelf aan het vertellen was, vandaar de herhaling, een nieuwe gewoonte creeëren, vergt oefening (beetje zoals de maaltafels.
      Je bewustzijn heeft er moeite mee, met die nieuwe gedachte, je onderbewustzijn niet, die neemt gewoon klakkeloos aan wat jij zegt/denkt.
      Eeens het verankerd zit in je onderbewustzijn, gaat het bewustzijn het voelen en weten en ben je van je oude gewoonte/idee vanaf

    4. Annemarie schreef 2 september 2014, 16:22 het volgende:

      Als affirmaties ver afstaan van wat je diep van binnen over jezelf denkt, dan geven ze alleen maar meer stress, is mijn gedachte, en persoonlijke ervaring.
      Wat ik wel doe is bijvoorbeeld (hardop) uitspreken wat ik graag zou willen. Dus in plaats van ‘ik accepteer mijzelf helemaal zoals ik ben’ zou ik dan iets zeggen in de trant van ‘ ik wil graag toegroeien naar meer en meer acceptatie van mezelf.’

      Respect voor ALLES dat in je leeft en dat zonder oordeel onderzoeken lijkt mij de basis van een mooi contact met jezelf.
      Ik kan me vinden in de visie van Ewald wat dit betreft.

    Reageren

    Textile hulp


    (wordt niet openbaar)
    (optioneel)

    Na bekijken van het voorbeeld van je bericht, niet vergeten te verzenden!

    Meer artikelen

     –